Aktualności


Jak prawidłowo ułożyć talerze i sztućce - jak ładnie nakryć do stołu?

0 Komentarze

Zbliża się rodzinne spotkanie, świąteczny obiad lub inna okazja, która wymaga eleganckiego nakrycia stołu? Upewnij się, czy wiesz, jak ułożyć sztućce, aby uniknąć gafy! Jeśli myli Ci się, gdzie powinien leżeć nóż do ryb i w którą stronę ma być ustawiony widelczyk do ciasta, dzięki naszym wskazówkom łatwo zapamiętasz właściwy układ sztućców. Przeczytaj!

Jak ułożyć sztućce na stole – podstawy

Zasady dotyczące prawidłowego ustawienia sztućców wcale nie są tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Ich zadaniem jest ułatwiać, a nie utrudniać, zachowanie przy stole zgodne z savoir-vivre. Jak to możliwe? Otóż właściwy układ sztućców pozwala gościom uniknąć gafy, kiedy nie są pewni, jak powinno się jeść daną potrawę. Co do zasady, sztućce są ułożone po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej będą spożywane dania – poczynając od zewnątrz. Dzięki temu, podczas wystawnego obiadu zawsze wiadomo, po który widelczyk czy nóż sięgnąć.

Oczywiście, na co dzień sięgamy tylko po najważniejsze sztućce, o których funkcji nie trzeba nikomu przypominać. Takie nakrycie do stołu, którego używamy na przykład podczas obiadu, jest nazywane podstawowym.

Jak powinny być ułożone sztućce w takim nakryciu? Po lewej stronie od talerza znajduje się widelec. Po prawej, od zewnątrz – łyżka do zupy, a bliżej nóż stołowy skierowany ostrzem do środka. A gdzie należy położyć sztućce deserowe? Powyżej talerza, równolegle do brzegu stołu – łyżeczka (trzonkiem w prawo) nad widelczykiem do ciasta (trzonkiem w lewo).

Rozszerzony układ sztućców – jak prawidłowo nakryć do stołu do wielu dań?

Zasady ustawienia sztućców są nieco bardziej złożone, jeśli na stole ma być podawane kilka dań. Nakrycie rozszerzone może więc obejmować także widelczyk do ryb, widelec i nóż do przystawek, ale także np. kieliszki do różnych rodzajów wina. Zastawa, która znajdzie się na stole zawsze zależy od tego, jakie potrawy będą serwowane.

Uwaga

Zastanawiasz się, jak prawidłowo nakryć do stołu, gdy serwowanych będzie wiele potraw? Po jednej stronie talerza powinny leżeć maksymalnie 3 sztućce. Ewentualne dodatkowe widelczyki i noże należy podawać już na bieżąco, wraz z kolejnymi daniami.

Jak układać sztućce zgodnie z zasadami savoir-vivre? W kolejności od środka, po lewej stronie talerza powinny znaleźć się:

duży widelec stołowy,
widelec do ryb (o 3 zębach),
widelec do przystawek.

Po prawej stronie talerza połóż:

nóż do dania głównego,
nóż do ryb,
łyżka do zupy,
nóż do przystawek.

Powyżej talerza umieść sztućce deserowe – łyżeczka powyżej widelczyka do ciast. W zastawie nie może też zabraknąć noża do masła. Powinien on leżeć na talerzyku na pieczywo.

Wskazówka

Masz problem z rozróżnieniem sztućców przeznaczonych do jedzenia ryb od zwykłego widelca i noża? Zapamiętaj, że widelczyk do ryb ma najczęściej trzy zęby, podczas gdy widelec do dania głównego – zawsze cztery. Z kolei nóż do ryb przypomina małą łopatkę – nie służy do krojenia, lecz do eleganckiego oddzielania ości.

Ustawienie sztućców to nie wszystko – jak ułożyć talerze na stole?

Prawidłowe nakrycie do stołu obejmuje nie tylko sztućce, ale też talerze. Ich ułożeniem kieruje ta sama reguła – na wierzchu powinien znaleźć się ten, który będzie używany jako pierwszy. Naprzeciwko każdego gościa umieść:

  • podtalerz,
  • talerz do dania głównego,
  • talerz do przystawek,
  • ew. talerz głęboki, jeśli zupa jest podawana w wazach.

Dodatkowo, jeśli na stole będzie serwowany chleb lub bułki, po lewej stronie od talerza głównego powinien się znajdować talerzyk do pieczywa. Z kolei kieliszki (osobny do wody, wina czerwonego i białego, oraz szampana) powinny stać po prawej stronie.

Nakrywając do stołu nie zapomnij o eleganckich materiałowych serwetkach. Jeśli nie wiesz, jak efektownie je złożyć, możesz każdą z nich zwinąć w rulon i umieścić w gustownej obrączce do serwetek. Jeszcze tylko kwiaty, dopasowane do koloru obrusu... i piękne nakrycie stołu gotowe!