Kasztan jadalny - uprawa, pielęgnacja i sadzenie

Kasztan jadalny
Kasztan jadalny
Kasztan jadalny to, jak sama nazwa wskazuje, roślina rodząca owoce nadające się do spożycia. Często myli się go z pospolitym kasztanowcem, który co prawda rodzi bardzo podobne owoce, ale zupełnie niejadalne. Jak zatem wygląda kasztan jadalny, co można zrobić z jego owoców i jak przebiega jego pielęgnacja? Sprawdź!

Jak wygląda kasztan jadalny?

Kasztan jadalny jest bardzo wysokim drzewem, osiągającym nawet 30 metrów wysokości. Jego korona przyjmuje najczęściej kulisty, dość regularny kształt, dzięki któremu staje się także ciekawą dekoracją otoczenia. Ma długie, błyszczące, skórzaste liście, mierzące nieraz nawet 20 centymetrów. To właśnie po nich można rozróżnić kasztana jadalnego od naszego rodzimego kasztanowca – ząbkowane liście są tu pojedyncze, a nie dłoniastozłożone jak w kasztanowcu.

CZY WIESZ, ŻE...

Kasztany jadalne mają długą tradycję w krajach śródziemnomorskich. Są tam uprawiane od czasów starożytnych. Również teraz można kupić pieczone kasztany bezpośrednio na ulicach – to charakterystyczne m.in. dla Hiszpanii czy Portugalii.

Kasztany jadalne – jak je jeść?

Kasztany jadalne można spożywać na wiele sposobów. Są bardzo smaczne na surowo, ale tylko wtedy, gdy są świeże. Gdy wyschną, przeznacza się je do pieczenia, ale też wykorzystuje do robienia przetworów. Popularne są różne pasty kasztanowe oraz kompoty. Ciekawym pomysłem na zastosowanie kasztanów jest także zrobienie z nich zupy.

Największą popularnością cieszą się jednak kasztany pieczone. Jak upiec kasztany? To bardzo proste! Wystarczy je ponacinać i włożyć na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Czy kasztan jadalny przyjmie się w Polsce?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, kasztan jadalnym jest drzewem popularnym w krajach śródziemnomorskich – jak można się zatem łatwo domyślić, preferuje cieplejszy, łagodniejszy klimat. Coraz częściej jednak kasztana jadalnego możemy spotkać w Polsce – szczególnie w zachodniej części kraju, w której zimy są mimo wszystko lżejsze niż w pozostałych rejonach kraju. Należy pamiętać, że konieczna jest ochrona młodszych okazów kasztana jadalnego przed mrozem – starsze drzewa najczęściej dobrze znoszą ujemne temperatury.

Jak pielęgnować kasztana jadalnego?

Jeśli zdecydujesz się na uprawę kasztana jadalnego we własnym ogrodzie, koniecznie stwórz mu odpowiednie warunki, by mógł odwdzięczyć się swoją dekoracyjną formą. Przede wszystkim zadbaj o to, by drzewo miało bardzo dobry dostęp do promieni słonecznych i wilgoci. Warto też, by wybrać dla niego gliniastą lub piaszczystą glebę – najgorzej wzrastają sadzonki umiejscowione w glebie wapiennej.

Kasztan jadalny jest rośliną dla osób cierpliwych. Przez pierwszych kilka lat możesz nie zauważyć jej wzrostu lub obserwować bardzo powolny przyrost. Natomiast po około 10 latach kasztan nabiera rozpędu i zaczyna rozwijać się bardzo szybko. Na kwitnienie możesz liczyć natomiast dopiero po około 20-30 latach – za pominięciem pędów odroślowych, na których kwiaty pojawiają się już po kilku sezonach od zasadzenia.

Kasztan jadalny to drzewo wprost stworzone do miast – jest odporne na zanieczyszczenia, a zatem z powodzeniem może stać się częścią krajobrazu miejskich parków i nasadzeń wzdłuż alejek. Co więcej, cechuje się wysoką niewrażliwością na susze, więc nawet niepodlewany zachowa swoje właściwości, choć może nieco stracić na wyglądzie – w przydomowych ogrodach warto więc zadbać o jego regularne, choć niezbyt intensywne nawadnianie.

podziel się: