Coraz bliżej święta
Stroik bożonarodzeniowy na stół - jak zrobić? Instrukcja krok po kroku


Stroik bożonarodzeniowy na stół - jak zrobić? Instrukcja krok po kroku

0 Komentarze

Postanowiłaś, że w tym roku stroik bożonarodzeniowy na stół zrobisz samodzielnie? Chcesz odciąć się od gotowców znalezionych na półkach sklepowych? Oryginalne, własnoręcznie wykonane dekoracje zawsze wygrywają z tym, co masowe. Jak samemu przygotować taki stroik? Zajrzyj tutaj, a na pewno znajdziesz kilka przydatnych wskazówek, nawet nie spostrzeżesz, jak krok po kroku stworzysz zachwycającą kompozycję.

Zbierz potrzebne akcesoria na stroik bożonarodzeniowy

Udaj się do pobliskiej kwiaciarni lub sklepu ogrodniczego. Tutaj dostępne są gąbki florystyczne, które będą stanowić podstawę stroika. Jest to niezbędna rzecz, by wszystko dobrze się trzymało, i by można było stroik bez problemu przenosić w inne miejsca. Potrzebne będą również cienkie druciki do przymocowania np. szyszek lub innych małych elementów. Bardzo pomocny okazać się może też klej na gorąco, który zdecydowanie przyśpieszy prace nad stroikiem, a jego przeźroczysta konsystencja nie popsuje wyglądu kompozycji. Jeśli posiadasz ogród to na pewno znajdziesz w swojej skrzyni z narzędziami sekator, przyda się do przycinania kujących gałązek.

stroik bożonarodzeniowy2.jpg

Ozdobne dodatki, co może się przydać?

Zacznij od sprawdzenia ozdób z poprzednich lat, być może w Twojej kolekcji ozdób świątecznych, znajdziesz jakieś interesujące elementy ozdobne, takie jak bombki, wstążki, kokardy, świece, małe drewniane figurki. Wcale nie jest powiedziane, że twoja dekoracja musi być wykonana na gąbce florystycznej, możesz również użyć pięknego szklanego naczynia lub wianka wiklinowego. Kompozycja nie może mieć zbyt wielkich rozmiarów, nie należy zapominać, że oprócz stroika, na stole pojawi się także mnóstwo potraw.

stroik bożonarodzeniowy3.jpg

 

Naturalne piękno

Oczywiście nic nie jest w stanie zastąpić naturalnych dodatków. Dlatego najlepiej udać się na spacer do lasu, tutaj znajdziemy całe mnóstwo skarbów. Wybierz odpowiednie gałązki, jodła Nobiles, świetnie się sprawdzi ponieważ nie kłuje, ale mogą to być także gałązki drzewka z własnego ogrodu. Zbierz także okazałe, duże szyszki. Suszone owoce: zwłaszcza pokrojone w plastry pomarańcze, dodają świątecznego klimatu. Kolejnym  skarbem z własnej kuchni, mogą okazać się laseczki cynamonu, pięknie wyglądają we wszystkich kompozycjach świątecznych, również na choince. Żywe kwiaty, zwłaszcza długo utrzymujące swoją świeżość, także można wkomponować w stroik.

stroik bożonarodzeniowy5.jpg

Tworzenie stroika krok po kroku

Przygotuj stół, tak aby mieć bardzo dużo miejsca, nie unikniesz bałaganu dookoła. Następnie, upewnij się że masz pod ręka wszystkie potrzebne przedmioty, takie jak, klej na gorąco, druciki, ozdoby, gałązki i oczywiście podstawę do stroika. W samym środku gąbki umocuj świecę, najlepiej żeby, była dość długa i płomień znajdował się zdecydowanie ponad gałązkami. Następnie przytnij gałązki tak, by ich końce były dość ostre, ułatwi to wbijanie. Gałązki bardziej zbliżające się ku środkowi powinny być już zdecydowanie krótsze. Baza całego stroiku jest już gotowa, teraz zaczynamy najprzyjemniejszą część całego przedsięwzięcia, czyli ozdabianie. I tutaj daj się ponieść własnej wyobraźni. Teraz jest moment na to, by przytwierdzić ozdoby przymocowane na drucikach np. szyszki. Kleju na gorąco można użyć, do przymocowania orzechów włoskich, lasek cynamonu, małych bombek lub innych drobnych dekoracji. Kokardy należy opasać w połowie drucikiem, to najlepszy sposób, by dobrze się trzymała.

stroik bożonarodzeniowy4.jpg

Oczywiście to jest tylko jedna z propozycji stroika, ale można go również stworzyć w przepiękny sposób, używając wysokiego naczynia. Wtedy również używamy gąbki florystycznej, zawiniętej w wybraną tkaninę barwy złotej, srebrnej lub w zupełnie innym kolorze.

stroik bożonarodzeniowy6.jpg

Pomysłów jest wiele, wykorzystaj je i Ty!