Jesień
Winogrona – uprawa, odmiany i sadzonki. Kiedy przycinać winorośle?


Winogrona – uprawa, odmiany i sadzonki. Kiedy przycinać winorośle?

0 Komentarze

Winogrona – pyszne, słodkie owoce będące nieodłącznym zwiastunem nadchodzącej jesieni. Bez trudu można je uprawiać we własnym ogrodzie, sadząc różne odmiany winorośli. Które sprawdzą się najlepiej na wino, a które do bezpośredniego spożycia? Jak zająć się uprawą i pielęgnacją winorośli? Dowiedz się teraz!

Odmiany winorośli – jak je wybrać do różnych zastosowań?

Odmian winorośli jest całe mnóstwo, o czym zresztą doskonale świadczy rozmaitość dostępnych na całym świecie win z winogron, różniących się barwą, smakiem, aromatem czy słodyczą. Warto wiedzieć, że nie wszystkie winorośle nadają się do uprawy w Polsce – sprawdźmy zatem, które warto wybrać:

Odmiany deserowe – mianem tym nazywamy winorośle rodzące duże, słodkie winogrona, perfekcyjnie nadające się do bezpośredniego spożycia. Spośród nich warto wyróżnić odmiany „Arkadia”, „Einset Seedless”, „Nero” czy „Schuler”.
Odmiany winorośli na wina i soki – zwane również odmianami przerobowymi. Tutaj godne uwagi z pewnością są winorośle „Cascade”, „Cabernet Cantor”, „Muskat Odeski” i „Aurora”.
Odmiany altanowe – czyli takie, które poza rodzeniem smacznych owoców mają pełnić również funkcję dekoracyjną – piąć się po kratkach i tworzyć żywe ściany na altanach. Tutaj rozważ zakup takich winorośli, jak „Alwood”, „Concord” czy „Ontario”. Zakup do nich także specjalne pergole na winogrono, tworząc niebanalną architekturę ogrodową.

 

CZY WIESZ, ŻE...

W Polsce powstaje coraz więcej winnic oferujących różne gatunki win. Wynika to ze zmiany klimatu i warunków, pozwalających na uprawę takich winorośli, które jeszcze kilkanaście lat temu nie miałyby szans przetrwać w naszym klimacie.

 

Jakie wymagania mają winorośle?

Jeśli chcesz się cieszyć licznymi owocami swoich winorośli, musisz poświęcić im sporo uwagi, i to już na etapie przygotowania podłoża, w którym je zasadzisz. Koniecznie musisz pozbyć się wszelkich chwastów i wzbogacić ziemię torfem i korą (by chroniły te delikatne rośliny przed przymrozkami) oraz nawozem, najlepiej organicznym kompostem. Następnie, wybierając sadzonki winorośli, upewnij się, że są one całkowicie zdrowe. Kolejne krzewy należy sadzić w odległości 50-70 cm od poprzednich – ważne jest również zapewnienie roślinom podparcia, by mogły swobodnie się piąć.

Winogrona – uprawa i pielęgnacja

Nawożenie winogron powinno odbywać się regularnie – raz do roku. Nie kupuj jednak do tego specjalnych preparatów, lecz postaraj się zrobić je sam – winorośle szczególnie dobrze wzrastają po nawozach organicznych z kompostowników i odwdzięczają się za pieczołowitą pielęgnację licznymi, smacznymi owocami. Warto także pamiętać, że winorośle nie przepadają za zimnem – oprócz standardowego przysypywania korzeni, warto też pomyśleć o ochronie zewnętrznej części roślin, np. agrowłókniną lub kartonem.

Kiedy przycinać winogron?

Bardzo ważnym etapem uprawy winogron jest cięcie winorośli. Przycinanie winogron najlepiej zaplanować na późną jesień lub przełom zimy i wiosny, tak by pędy rośliny miały szansę odpowiednio zagoić się przed zawiązywaniem się owoców. Im wcześniej to zrobisz, tym większa szansa, że ze starych pędów wyrosną nowe i jeszcze w tym samym sezonie zakwitną.

Możliwe jest także wykonanie cięcia letniego, ale należy robić to bardzo uważnie – wtedy powinno usuwać się jedynie pędy słabe, schorowane i bezpłodne. Takie działanie ma na celu zwiększenie docierania promieni słonecznych do owoców, a także „przewietrzenie” krzewu – dzięki temu jest on w mniejszym stopniu podatny na choroby grzybowe.