Pigwa – uprawa i pielęgnacja. Jak wygląda owoc?

Pigwa
Pigwa
Pigwa pospolita to roślina stanowiąca element krajobrazu wielu przydomowych ogrodów. Wynika to z jej atrakcyjnego wyglądu, doskonałych właściwości zdrowotnych i rodzenia owoców, których właściwości są bardzo korzystne dla zdrowia. Jak uprawiać pigwę i co można zrobić z pigwy? Sprawdź!

Właściwości pigwy – dlaczego warto ją jeść?

Częścią zdatną do spożycia są owoce pigwy, które doskonale wpływają na odporność organizmu – to zaleta wynikająca z ogromnej zawartości witaminy C w tym owocu – aż 15 mg na 100 g! Wzmocnią Cię również witaminy z grupy B oraz liczne związki mineralne, tworzące skuteczną barierę ochronną organizmu – stanowią ją wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Warto pamiętać o pigwie, gdy nadejdzie czas przeziębień i zachorowań na grypę – dzięki regularnemu spożywaniu przetworów z owoców pigwy można zapobiec złapaniu rozmaitych wirusów.

CZY WIESZ, ŻE...

Owoce pigwy były już powszechnie spożywane w starożytnej Grecji – jej plantacje występowały na Krecie. Pigwa wzięła zresztą swoją łacińską nazwę (Cydonia) od jednego z kreteńskich miast – Kydonu.

Co można zrobić z pigwy?

Przepisy z pigwy od pokoleń przechodzą z rąk do rąk i kryje się w nich prawdziwa głębia smaku i maksimów właściwości odżywczych przetworów. Olbrzymią popularnością cieszą się konfitury i dżemy z pigwy, które z powodzeniem można dodawać do herbaty, spożywać z mięsami lub bezpośrednio na kanapce. Z pewnością docenisz też sok z pigwy, a z owoców, które zostaną po wyciśnięciu wszystkich soków, możesz zrobić także nalewkę z pigwy, tzw. pigwówkę. Dla miłośników niebanalnych smaków polecane jest natomiast wino z pigwy.

Pigwa a pigwowiec – jaka jest między nimi różnica?

Wiele osób myli pigwę z pigwowcem – nie tylko ze względu na bardzo podobne nazewnictwo, ale też na owoce, które mają podobne zastosowanie. Różnią się one jednak wyglądem. Oba rodzaje owoców nie nadają się do spożycia bezpośredniego, zyskują na smaku dopiero po przetworzeniu. Pigwowiec rodzi niewielkie, przypominające kształtem i rozmiarem orzech włoski owoce, te z pigwy są natomiast większe, mięsiste i podobne do jabłek i gruszek. Warto wiedzieć, że pigwa najczęściej jest sporo wyższa od pigwowca i ma pokrój drzewa, pigwowiec zaś krzewu.

Uprawa pigwy – jak pielęgnować tę roślinę?

Choć uprawa pigwy jest prosta, warto pamiętać, że roślina jest podatna na przemarzanie. Z tego względu rzadko hoduje się ją w sadach, częściej zaś w ogrodzie, gdzie można jej młodsze okazy bez trudu osłonić na zimę. W ochronie przed zimnem pomoże też wybranie zacisznego, ukrytego przed wiatrem stanowiska. Krzew pigwy lubi słońce i żyzną, bogatą w zasoby glebę o lekko kwaśnym odczynie – w takich warunkach wzrasta najlepiej, ale radzi sobie również w trudniejszych okolicznościach.

Uprawa pigwy wymaga podlewania rośliny w okresie suszy, w pozostałych okresach jest natomiast samowystarczalna. Nie ma konieczności nawożenia jej, choć delikatne podsypanie jej fosforowo-potasową mieszanką może wzbogacić jej owocowanie. Jak ciąć pigwę? Zabieg ten można przeprowadzać już po kilku latach – drzewo dobrze znosi cięcie, można więc łatwo kontrolować jego wzrost i rozwój pędów. Należy usuwać stare i słabe gałązki, by zrobić miejsce nowym pędom, tym samym pobudzając pigwę do intensywniejszego kwitnienia, a co za tym idzie – owocowania.

Należy jednak bacznie przyglądać się ogrodowemu krzewowi pigwy, ponieważ jest to roślina wrażliwa na choroby. Bardzo ważna w tym przypadku jest prewencja – środki ochronne należy stosować, ściśle kierując się wskazówkami producenta na opakowaniu.

podziel się: