Pigwowiec: uprawa i pielęgnacja. Jak wyglądają owoce?

Pigwowiec
Pigwowiec
Pigwowiec to roślina owocowa o doskonałych właściwościach dekoracyjnych. Jest chętnie wybierana do przydomowych ogrodów ze względu na swój niewielki rozmiar i piękny pokrój. Owoce pigwowca nadają się na przetwory, co dodaje krzewowi zalet. Jak uprawiać pigwowca? Czym pigwowiec różni się od pigwy?

Pigwa czy pigwowiec? Czy to ta sama roślina?

Pigwowiec często jest mylony z pigwą, choć są to dwie odrębne rośliny. Podobieństwo przypisywane jest im jednak nie tylko ze względu na nazwy, ale też owoce, które różnią się głównie rozmiarem i aromatem. Jakie jeszcze są różnice pomiędzy pigwowcem a pigwą?

Wysokość – pigwowiec ma pokrój niewielkiego krzewu, dorastającego do zaledwie 1 metra, a w wyjątkowych przypadkach 2-3 metrów, pigwa zaś może sięgnąć bez trudu 3 metrów wysokości i mieć pokrój niewielkiego drzewa.Owoce – choć owoce pigwowca i pigwy w obu przypadkach są żółte, cierpkie, kwaśne i nie nadają się do spożycia na surowo, różni je wielkość. Te pierwsze są małe, przypominające raczej owoc włoski, owoce pigwy natomiast osiągają kształt i rozmiar niewielkich jabłek.Smak – mówi się, że smak pigwy jest słodszy, a owocu pigwowca kwaśniejszy – to ważna informacja dla osób planujących robienie przetworów.

CZY WIESZ, ŻE...

Ważną dla naszego klimatu różnicą jest również fakt, że pigwowiec cechuje się dużo wyższą odpornością na mróz od pigwy.

Gatunki pigwowców

Pigwowce to niewielkie krzewy o bardzo dekoracyjnym pokroju. Najczęściej spotykane w naszych ogrodach są trzy gatunki tej rośliny:

pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica),pigwowiec okazały (Chaenomeles speciosa),pigwowiec pośredni (Chaenomeles x superba).

Wszystkie cechują się obfitym kwitnieniem na przełomie kwietnia i maja, dzięki któremu przybierają barwy od pomarańczowej, przez czerwoną, aż po różową. Najwyższy, jak sama nazwa wskazuje, jest pigwowiec okazały, który pozostawiony sam sobie może dorosnąć nawet do 3 metrów wysokości. Sporo niższy, bo maksymalnie 1,5-metrowy, jest pigwowiec pośredni, występujący w licznych odmianach, najniższy zaś jest metrowy pigwowiec japoński.

Owoce pigwowca – co można zrobić z pigwowca?

Choć owoce pigwowca są raczej niewielkie – maksymalnie 4-5-centymetrowe – i bardzo twarde, a przez mocno kwaśny smak nadają się jedynie do przetworów, warto je spożywać w tej postaci, ponieważ cechują się bardzo wysoką, nawet kilkukrotnie większą niż w przypadku cytryny, zawartością witaminy C. Co zrobić z pigwowca? Możliwości jest bardzo wiele. Ogromną popularnością cieszą się nalewki z pigwowca, soki z pigwowca, ale również dżemy i konfitury. Niektórzy stosują owoce pigwowca jako dodatek do herbaty zamiennie z cytryną.

Uprawa pigwowca – wymagania i pielęgnacja

Pigwowiec jest bardzo wdzięczną rośliną do ogrodu – efektowny pokrój, kwitnienie i piękne owoce czynią go krzewem o wysokich walorach dekoracyjnych, a możliwość wykorzystania na przetwory zadowoli domorosłych kuchcików. Wszystko to można uzyskać bardzo niewielkim nakładem sił – uprawa pigwowca jest nieskomplikowana, ponieważ świetnie rośnie w niemal każdych warunkach. Nie potrzebuje żyznej gleby (choć oczywiście lepiej wzrasta, kwitnie i owocuje w podłożach lepszej jakości), dobrze znosi suszę i jest niewrażliwy na mróz.

Warto jedynie pamiętać o regularnym przycinaniu pędów, w szczególności tych, które są już stare i przestały owocować. Dzięki temu zapewnisz mu obfitszy wzrost owoców, ale też możesz mieć większą kontrolę nad rozrastaniem się krzewu i efektownie go formować.

podziel się: