Inspiracje


Awokado – uprawa i pielęgnacja w doniczce

0 Komentarze

Drzewko awokado należy do roślin egzotycznych, ale z powodzeniem możesz wyhodować je w swoim domu. Zaczątkiem nowej rośliny jest pestka owocu, która po wykiełkowaniu szybko rozwinie się w miniaturową wersję awokado występującego w naturze. Sprawdź, jak uprawiać awokado w doniczce i jak o nie dbać!

Drzewko awokado z pestki – kiełkowanie

Aby z pestki wykształciło się drzewko, musi ona zakiełkować. W tym celu można umieścić ją bezpośrednio w doniczce z ziemią lub w wodzie. W pierwszym przypadku do pojemnika z lekkim, przepuszczalnym podłożem wkłada się pestkę awokado, tak by jej szersza część znajdowała się w ziemi na głębokości ok. 1-2 cm. Po podlaniu donicę najlepiej zakryć plastikową butelką albo folią, co zapewni pestce lepsze warunki do kiełkowania.

Druga metoda wymaga natomiast wbicia w pestkę wykałaczek, dzięki którym będzie można częściowo zanurzyć ją w wodzie. Wykałaczki stworzą rodzaj stelaża, który podtrzyma pestkę awokado na wierzchu szklanki lub słoika. Trzeba jednak pamiętać, że 2/3 pestki powinny być zakryte wodą i gdy będzie ona parować, należy regularnie ją dolewać. Pestka awokado kiełkuje zwykle w ciągu kilku tygodni – gdy zauważysz rozwinięte korzenie i wyrastający pęd, możesz przesadzić ją do ziemi.

Uprawa awokado – o tym trzeba pamiętać

Jeśli zapewnisz drzewku awokado dobre warunki do wzrostu, Twój okaz będzie rozwijał się dość szybko. Podstawą jest żyzna, pulchna ziemia, która dobrze utrzymuje wilgoć – odpowiedni będzie torf lubzwykła ziemia ogrodowa zmieszana z piaskiem albo perlitem w proporcji 2:1. Istotne jest również stanowisko, jakie wybierzesz dla rośliny – hodowla awokado udaje się najlepiej w miejscu jasnym, np. na parapecie o wystawie południowo-wschodniej lub południowo-zachodniej.

Ponieważ awokado należy do roślin ciepłolubnych, najbardziej służą jej wysokie temperatury w granicach 22-26 stopni Celsjusza. W sezonie zimowym optymalna temperatura dla drzewka to 10-15 stopni Celsjusza. Należy również chronić roślinę przed mroźnym powietrzem wpadającym do domu podczas wietrzenia – drzewko przechowywane na parapecie najlepiej ustawić wtedy z dala od okna.

CIEKAWOSTKA

W sezonie letnim awokado umieszczone w doniczce z powodzeniem poradzi sobie na balkonie, tarasie czy w ogrodzie. Należy jednak pamiętać, że o ile roślina potrzebuje stanowiska ciepłego i jasnego, to najlepiej ustawić ją w miejscu z rozproszonym światłem, by nie dopuścić do poparzenia liści.

Jak dbać o awokado?

Z uprawą awokado wiążą się również zabiegi pielęgnacyjne, które wpływają na utrzymanie przez drzewko dobrej kondycji. Najważniejsze z nich to:

podlewanie – podłoże, w którym rośnie awokado, powinno być stale wilgotne. W letnie dni roślinę trzeba podlewać nawet codzienne, używając do tego odstanej wody,
zraszanie – drzewko preferuje wysoką wilgotność powietrza, dlatego warto regularnie zraszać jego liście (także zimą) – również w tym wypadku najlepiej sprawdzi się miękka woda,
nawożenie – w sezonie wegetacyjnym należy powtarzać je co dwa tygodnie, korzystając w tym celu z wieloskładnikowego nawozu w płynie do roślin egzotycznych,
przycinanie – wierzchołek drzewka awokado w doniczce warto co pewien czas przyciąć, co spowoduje, że roślina zacznie się ładnie rozkrzewiać i zagęszczać,
przesadzanie – ponieważ awokado szybko rośnie, młode okazy wymagają corocznego przesadzania do większego pojemnika.

Jak widać, przy odrobinie cierpliwości możesz łatwo wyhodować awokado w warunkach domowych. Rozrośnięte drzewko sprawdzi się przede wszystkim jako żywa dekoracja, ale kto wie – może przy optymalnych warunkach i właściwej pielęgnacji po kilku latach doczekasz się własnego owocu awokado?