Jak wygląda tarnina?
Śliwę tarninę znajdziesz najczęściej na skraju lasu lub polany albo nad brzegiem rzeki, gdzie często rośnie w stanie dzikim. Niewielki krzew z rodziny różowatych osiąga maksymalnie 3 metry wysokości. Jego gałęzie rozrastają się ku górze i na boki, tworząc rozłożystą koronę. Długie pędy tarniny porastają ciernie oraz małe, owalne listki. Śliwa tarnina kwitnie na biało i – co niezwykłe – jej kwiaty mogą się pojawiać jeszcze przed rozwinięciem liści.
Krzew owocuje w okresie jesienno-zimowym, najczęściej od października do końca grudnia. Owoce tarniny są niewielkie, okrągłe i ciemnoniebieskie – mogą nieco przypominać wyrośnięte borówki. W smaku są cierpkie i gorzkie, dlatego nie nadają się do spożycia na surowo. Można je jednak przetwarzać i wtedy rozwijają swój prawdziwy smak.
Śliwa tarnina - 1
Uprawa śliwy tarniny – najważniejsze kwestie
Śliwy tarniny zdecydowanie nie można nazwać wymagającą czy kapryśną. Rośnie w zasadzie w każdej glebie – piaszczystej, gliniastej, a nawet kamienistej. Najbardziej ceni sobie jednak podłoża o dużej zawartości wapnia. Najlepiej radzi sobie w miejscach ciepłych i dobrze nasłonecznionych, ale półcieniste czy nawet zacieniona stanowisko nie powinna jej bardzo zaszkodzić. Co do zabiegów pielęgnacyjnych, są one zbędne. Śliwy tarniny nie trzeba podlewać, nawozić ani przycinać. Najlepiej rozwija się wtedy, gdy jest pozostawiona w stanie lekko dzikim. Wniosek? Możesz ją śmiało zasadzić w miejscu, w którym nie chcą rosnąć żadne inne rośliny, a nawet zapomnieć o niej na pewien czas – i tak sobie poradzi.
WARTO WIEDZIEĆ
Tarnina jest rośliną miododajną i to o wysokiej wydajności miodowej, która równa się 25 kg miodu na 1 hektar krzewów.
Owoce śliwy tarniny – właściwości lecznicze
Pierwszym, co musisz wiedzieć o owocach tarniny, jest to, że ich pestki są silnie trujące, gdyż zawierają cyjanowodór, zwany też kwasem pruskim. Spożycie ich w małej ilości może się skończyć silnym zatruciem, a w dużej ilości nawet porażeniem ośrodka oddechowego i śmiercią. Mimo to, krzew ten dysponuje szerokim zastosowaniem w lecznictwie:
owoce śliwy tarniny są bogate we flawonidy, witaminę C, beta-karoten i garbniki, dzięki czemu działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Mogą też wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi i pomóc w walce z cholesterolem,kwiaty tarniny mogą łagodzić stany zapalne w drogach moczowych. Przygotowane z nich napary poleca się chociażby w przypadku kamicy moczowej czy stanów zapalnych nerek,kora tarniny cechuje się właściwościami ściągającymi i przeciwzapalnymi, dzięki czemu sprawdza się przy stanach zapalnych jamy ustnej i dziąseł.
Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie owoców tej odmiany śliwy jest przygotowanie nalewki z tarniny, która nie tylko jest pyszna, ale także pomocna w walce z grypą i przeziębieniem.