Produkcję rozsady rozpoczynamy w dobrze oświetlonym i ogrzewanym pomieszczeniu. Powodzenie uprawy zależy od właściwego przygotowania podłoża. Przede wszystkim musi być ono bogate w składniki pokarmowe. Polecamy specjalne podłoża opracowane do produkcji rozsady. Są bogate w nawozy, które zawierają odpowiednie ilości potrzebnych mikroelementów i nie wypalają siewek. Po wysianiu nasion wzejdą dobrze odżywione, silne i odporne na choroby siewki.
Wiele osób oprócz kupowania gotowych nasion w sklepach ma w domu nasiona zebrane własnoręcznie we własnym ogrodzie. Nasiona te mogą mieć różną siłę kiełkowania - zbyt młode nie będą się rozwijały. Warto przeprowadzić więc próbę, która pozwoli ocenić ich jakość. W tym celu 10-20 nasion rozkładamy na wilgotnej bibule, przykrywamy folią i ustawiamy w ciepłym miejscu. Kiedy dobre nasiona zaczną pękać i wypuszczać kiełki, policzmy, jaki procent wykiełkuje i jak gęsto robić wiosną zasiewy.