Jak zaprojektować ergonomiczną kuchnię?
Dobrze rozplanowana kuchnia to taka, w której wygodnie i bezpiecznie przyrządzisz posiłki, a potem szybko po nich posprzątasz. Czynności te wykonujesz zwykle w określonej kolejności: wyjmujesz produkty z lodówki, przygotowujesz je na blacie roboczym, następnie gotujesz na płycie lub pieczesz w piekarniku, a po przyrządzeniu nakładasz na talerze. Po zjedzeniu wkładasz naczynia do zmywarki, czasami przedtem opłukując je w zlewie. Jeśli nie chcesz męczyć się z niepraktyczną kuchnią przez kolejne kilka lat, uwzględnij ten proces przy planowaniu układu zabudowy, blatów i urządzeń AGD.
Jak zaprojektować funkcjonalną kuchnię? Zacznij od wytyczenia w pomieszczeniu pięciu stref, w których znajdą się sprzęty potrzebne na każdym z wymienionych wyżej etapów. Dzięki temu, niezbędne naczynia, akcesoria i urządzenia będą zawsze pod ręką. Podziel kuchnię na część:
spożywczą, gdzie przechowujesz jedzenie – tu umieścisz lodówkę, zamrażarkę oraz szafki na produkty sypkie,przechowywania – tu znajdą się szafki na garnki, patelnie i naczynia, a także szuflady na sztućce i akcesoria,sprzątania – tu powinna się znaleźć zmywarka, zlewozmywak i suszarka do naczyń,robocza – czyli blat, na którym będziesz przygotowywać dania,gotowania/pieczenia – tutaj umieść płytę grzewczą, piekarnik, kuchenkę mikrofalową, a także okap.
Zauważ, że podczas przygotowywania posiłku poruszasz się zwykle między tymi strefami. Aby nie zajmowało to zbyt dużo czasu, zadbaj o to, by odległości między lodówką, kuchenką i zlewozmywakiem były zbliżone. Dzięki temu wygodnie skorzystasz z każdego z tych urządzeń.
Wskazówka
Chcesz zamontować zlew przy oknie, by podczas zmywania obserwować, co dzieje się na zewnątrz? Pamiętaj, że bateria może uniemożliwiać otwarcie okien na oścież (do wewnątrz), a to utrudni wentylację kuchni.
Jak zaprojektować kuchnię – 6 najważniejszych zasad
Zastanawiasz się, jak ergonomicznie rozplanować kuchnię? Z pomocą przyjdą Ci poniższe wskazówki:
- Nie montuj kuchenki w narożniku pomieszczenia. Po obu stronach płyty grzewczej powinien znajdować się blat, na którym można odstawić np. garnek czy patelnię.
- Nie ustawiaj zlewu naprzeciwko piekarnika. Gorące naczynia bezpieczniej jest przenosić nad blatem roboczym.
- Szafki mają znaleźć się po dwóch stronach kuchni? Upewnij się, że odległość pomiędzy nimi to minimum 120 centymetrów.
- Zapewnij wystarczająco dużo miejsca. Minimalna szerokość blatu potrzebnego do wygodnego przygotowywania posiłków to 80 centymetrów.
- Wysokość blatu dostosuj do wzrostu domowników. Zamontowany zbyt nisko będzie niewygodny.
- Szafki górne zawieś na wysokości minimum 50 centymetrów od blatu.
funkcjonalna kuchni hgtv
Jak urządzić małą kuchnię w bloku?
Projekt kuchni w bloku to duże wyzwanie ze względu na jej nieduży metraż. Z jednej strony, w pomieszczeniu musi znaleźć się wystarczająca przestrzeń do przechowywania. Utrzymanie porządku w małej kuchni bywa trudne, jeśli brakuje w niej szafek i półek. Z drugiej strony, zabudowanie wszystkich ścian szafkami pod sam sufit sprawi, że pomieszczenie wyda się jeszcze mniejsze niż w rzeczywistości.
Jak więc urządzić małą kuchnię, by nie wydawała się zagracona? W części zabudowy zastosuj przeszklone drzwiczki lub otwarte półki, które wizualnie odciążą ściany. Żeby zapewnić miejsce do przechowywania naczyń, garnków czy przypraw umieść w kuchni szafki typu cargo, z wielopoziomowymi, wysuwanymi bądź obrotowymi półkami. Dzięki temu, o wiele łatwiej zachowasz porządek i lepiej wykorzystasz niewielką przestrzeń.
O czym jeszcze pamiętać, tworząc projekty kuchni w bloku? Ciemne odcienie wizualnie zmniejszą pomieszczenie, dlatego sięgnij po fronty w jasnych kolorach. Białe, lakierowane szafki doskonale sprawdzą się w nowoczesnym wnętrzu. Do bardziej tradycyjnego wystroju będą pasować odcienie takie jak sosna lub dąb.