Jak stworzyć podgrzewaną rabatę?W tym celu należy ułożyć na dnie donicy 10-15 cm warstwę pociętych gałęzi. Następnie przyłożyć ją darnią, która zabezpiecza przed wsypywaniem się ziemi poniżej, na gałęzie. Potem trzeba nasypać 20 cm warstwę nie rozłożonego w pełni kompostu. Zawarta w nim materia organiczna nadal ulega mikrobiologicznemu rozkładowi, podczas którego i wydziela się ciepło. Dzięki temu nie trzeba stosować osłon i dostarczać dodatkowej energii dla wymagających upraw. Wierzchnią warstwę stanowi ziemia kompostowa.Jakie rośliny dobrze czują się w podgrzewanej rabacie?Cały układ to idealne miejsce na ciepłolubne warzywa takiej jak pomidory, papryka, ogórki czy fasola szparagowa. Brzegi wyłożone są folią kubełkową, która stanowi izolację od wilgoci. Dzięki temu mur nie będzie „łapać” wilgoci od podłoża znajdującego się w środku.Taka rabata, ma służyć nie tylko uprawie warzyw, a konstrukcja rabaty na pewno ułatwi utrzymanie roślin w dobrej formie. Warzywa rosną tu jak szalone, podobnie – zioła.