Rośliny w domu i ogrodzie
Jarząb pospolity (jarzębina) – uprawa w ogrodzie, odmiany i wymagania


Jarząb pospolity (jarzębina) – uprawa w ogrodzie, odmiany i wymagania

0 Komentarze

Jarzębina, czyli jarząb pospolity lub jarząb zwyczajny, to nieodłączny element jesiennych dekoracji w polskich domach i ogrodach. Jej piękne, intensywnie czerwone owoce wyróżniają się i ubarwiają jesienne stroiki, ale są też dekoracją drzew, na których rosną. Jakie właściwości ma jarzębina, co można zrobić z jej owoców i jak ją uprawiać w ogrodzie?

Charakterystyka i stanowisko dla jarzębiny

Jarząb pospolity jest bardziej znany pod nazwą jarzębina. Jest to drzewo dorastające aż do 12 metrów wysokości i należące do rodziny różowatych. Wiosną, w okolicach maja, na gałązkach jarzębiny czerwonej pojawiają się licznie drobne, białe kwiaty, jednak roślina najefektowniej prezentuje się jesienią i zimą, kiedy to obsypuje się intensywnie czerwonymi owocami zebranymi w obfite grona.

Jeśli chcesz, by jarzębina czerwona zdobiła Twój ogródek, wybierz dla niej odpowiednie stanowisko. Jako że jarząb pospolity jest mało wybrednym drzewem, z powodzeniem wzrasta w cieniu, choć zdecydowanie preferuje miejsca nasłonecznione. Najlepiej czuje się posadzony jako soliter, a najbliższe drzewa powinny być zasadzone ok. 3-4 metrów od jarzębiny. Roślina jest odporna na zanieczyszczenia, sprawdzi się zatem w miastach i przy drogach. Gleba dla jarzębu pospolitego powinna być lekko próchnicza i delikatnie zakwaszona, choć nie jest to koniecznością.

Jarząb pospolity – uprawa i pielęgnacja

Podlewanie i nawożenie jarzębu pospolitego jest konieczne tylko w szczególnych okolicznościach. Nawadnianie jarzębiny czerwonej zalecane jest w okresach długotrwałej suszy – jeśli opady deszczu występują regularnie, nie ma takiej potrzeby. Wzbogacanie podłoża jest z kolei niezbędne, gdy jarzębina wzrasta na bardzo ubogiej ziemi. Co ciekawe, liście jarzębiny tworzą doskonały nawóz dla tego drzewa – dlatego nie należy ich zbierać, gdy opadną, a pozwolić im na naturalny rozkład.

Przycinanie jarzębiny czerwonej nie jest konieczne, a wręcz jest niewskazane, choć w sytuacjach, gdy zabiera ona przestrzeń do życia innym rośliną, można skrócić jej gałęzie. Jarząb pospolity świetnie znosi mrozy i nie wymaga dodatkowej ochrony w okresie zimowym.

Właściwości jarzębiny – dlaczego warto ją spożywać?

Jarząb pospolity na dobre zadomowił się w polskich kuchniach. Jarzębina jest jadalna, choć jej owoców nie powinno się spożywać na surowo, ponieważ obecny jest w niej kwas parasorbowy powodujący biegunkę i wymioty. Po odpowiednim przygotowaniu warto jednak regularnie serwować owoce jarzębiny, ponieważ mają działanie moczopędne oraz pomagają przy zaburzeniach jelitowych i dolegliwościach nerek i pęcherza. Co więcej, są bogatym źródłem witaminy C, wpływają więc na wzmocnienie organizmu.

 

CZY WIESZ, ŻE...

Jarzębina w dawnych wierzeniach miała odpędzać złe moce i zatrzymywać złe duchy w grobach, dlatego często sadzono ją na cmentarzach. Jednocześnie jest symbolem radości i powodzenia.

 

Przetwory z jarzębiny – które są najlepsze?

Przetwory z jarzębiny goszczą na polskich stołach od setek lat – istnieje wiele sposobów na spożywanie jarzębu pospolitego, a najpopularniejsze z nich to:

nalewki z jarzębiny,
soki z jarzębiny,
wino z jarzębiny,
dżemy z jarzębiny,
suszona jarzębina jako dodatek do mieszanek bakaliowych.

Wszystkie przepisy na przetworzenie owoców jarzębiny czerwonej są smaczne i zdrowe, dlatego warto włączyć je do codziennego, a przynajmniej zimowego menu, by zadbać o zdrowie wszystkich domowników.