Wężymord czarny korzeń – uprawa i pielęgnacja w ogrodzie

Wężymord czarny korzeń - 1.jpg
Wężymord czarny korzeń - 1.jpg
Skorzonera, znana też jako wężymord czarny korzeń, to dziś mało znane warzywo, które coraz częściej wraca na talerze. Choć skorzonera ma ciekawy smak i mnóstwo wartości odżywczych, wciąż rzadko widzi się ją w sklepach. Możesz jednak łatwo wyhodować to warzywo w swoim ogrodzie. Sprawdź, na czym polega uprawa wężymordu krok po kroku!

Wężymord czarny korzeń – co to jest? Jak wygląda skorzonera?

Wężymord to jedna z zapomnianych roślin korzeniowych, które niegdyś regularnie pojawiały się na talerzach naszych przodków. Należy do rodziny astrowatych i przykuwa wzrok intensywnie żółtymi kwiatami. Skorzonera jest uprawiana ze względu na swój charakterystyczny czarny korzeń o długości nawet 30 cm, kształtem przypominający marchewkę. Warzywo po ugotowaniu ma ciekawy, delikatny smak, zbliżony nieco do szparagów.

Skorzonera wyróżnia się nie tylko walorami smakowymi, ale i zdrowotnymi. Wężymord czarny korzeń to źródło witaminy E, B1, B2, C oraz kwas nikotynowego. Warzywo jest też bogate w cenne minerały, takie jak sód, potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor, a także chlor i karoten.

Wężymord czarny korzeń – jak wybrać miejsce pod uprawę?

Rodzaj gleby i nasłonecznienie mają duży wpływ na wzrost wężymordu, dlatego uprawa skorzonery wymaga właściwego stanowiska i warunków. Jakie miejsce najlepiej wybrać na uprawę tej rośliny?

Przede wszystkim skorzonera dla dobrego wzrostu potrzebuje stanowiska o dużym nasłonecznieniu. Nie bez znaczenia pozostaje też jakość ziemi – najlepsze rezultaty uzyskasz, zapewniając roślinie żyzną glebę próchnicową o odczynie obojętnym lub delikatnie zasadowym. Bardzo ważne jest też, by gleba pod wężymord czarny korzeń była pulchna – w przeciwnym razie system korzeniowy nie będzie mógł się prawidłowo rozwinąć.

Wężymord czarny korzeń - 2.jpg
Wężymord czarny korzeń - 2.jpg

Wężymord czarny korzeń - 2

Warto wiedzieć

Ponieważ skorzonera jest bardzo wrażliwa na jakość gleby, nie należy jej siać w miejscu, w którym wcześniej uprawiane były rośliny kapustne, groch, fasola, marchew lub szpinak. Unikaj też wapnowania gleby bezpośrednio przed wysianiem wężymordu.

Skorzonera – uprawa rośliny krok po kroku

  1. Wężymord należy wysiać w okresie od połowy marca do kwietnia, dopasowując odpowiedni moment do panujących w danym momencie temperatur. Zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne wysianie skorzonery może poskutkować pogorszeniem wzrostu i słabszymi plonami.
  2. Wysiej ziarna wężymordu wprost do gruntu, co 2-3 centymetry, na głębokość 2-3 centymetrów. Odległość między rzędami powinna wynosić około 30 centymetrów.
  3. Po około 2 tygodniach wężymord czarny korzeń zacznie kiełkować – wtedy należy wyrwać część kiełków, pozostawiając siewki co 5-6 centymetrów.
  4. Obficie podlewaj skorzonerę, szczególnie w okresie rozwoju korzeni (od czerwca do sierpnia). Pamiętaj o pielęgnacji gleby – ziemię należy regularnie spulchniać i systematycznie usuwać pojawiające się chwasty.

Na początku listopada wykop korzenie skorzonery i usuń z nich liście. Jeśli nie chcesz przechowywać warzywa w domu przez całą zimę, czarny korzeń wężymordu możesz też zbierać później – roślina nie jest wrażliwa na przymrozki

podziel się: