Rośliny cięte szybko tracą piękny wygląd i zaczynają więdnąć. Można temu jednak skutecznie przeciwdziałać. Najprostszą metodą na przedłużenie świeżości kwiatów jest ich codzienna pielęgnacja. Stan pąków, liści oraz łodyg należy systematycznie kontrolować i przeciwdziałać pierwszym oznakom gnicia czy wysychania rośliny. - Należy co 2-3 dni podcinać kwiaty, pod kątem 45 stopni. Najlepiej nożykiem, bo sekator i nożyczki miażdżą łodygę. Najlepiej robić to pod bieżącą wodą, bo wtedy nie dostaje się powietrze. Możemy ponakłuwać łodygę kwiatów, żeby zwiększyć powierzchnię wchłaniania wody - radziła w "Dzień Dobry TVN" Izabela Szarmach, którą znacie z naszego programu "Wymarzone ogrody". Inną skuteczną metodą jest konserwowanie roślin w wosku. Ekspertka krok po kroku wyjaśniła, jak to robić.