Pani Iwonie i Zbigniewowi Kotlarkom, właścicielom ogrodu nieopodal Serocka, zależało na tym, aby ich ogród nie tylko wyglądał, ale przede wszystkim był też użyteczni. Oboje uwielbiają gotowanie oraz przygotowywanie przetworów dla swoich dzieci oraz pięciorga wnuków. W tym celu na działce powstała specjalna piwniczka, a teren ogrodu obsadzili przede wszystkim jadalnymi roślinami. Nie brak tutaj owoców czy warzyw, ale uwagę Mai Popielarskiej przykuł jarząb Granatnaja. To wciąż rzadko spotykana w polskich ogrodach roślina, a ma wiele zalet. Największą są owoce, które idealnie nadają się na przetwory. Nasza prowadząca w 13. odcinku 4. sezonu programu "Nowa Maja w ogrodzie" opowiedziała także o kalinie koralowej, która daje smaczne i bogate w witaminę C owoce. Z nich także powstają przetwory, którymi państwo Kotlarkowie chętnie dzielą się z bliskimi.