Kamila i Bogdan Kasperscy zamienili gwarną Warszawę na spokojną lubuską wieś. Razem z babcią pani Kamili założyli tutaj ekologiczny warzywny ogród. Mimo niekorzystnych warunków klimatycznych uprawiają wiele roślin i ciężką pracą uzyskują dorodne plony. Pyszne owoce, takie jak piękny arbuz, którym ogrodniczka poczęstowała Maję Popielarską w 11. odcinku programu "Nowa Maja w ogrodzie" to efekt nie tylko ciężkiej pracy, ale także ogromnej wiedzy. W swoim ogrodzie państwo Kasperscy stosują się do zasad permakultury, czyli techniki polegającej na budowaniu ogrodu z samoregulujących się systemów rolniczych na wzór ekosystemów naturalnych. Właśnie dlatego na działce znalazły się baloty siana, na których od lat rosną różne odmiany owoców i warzyw. Teraz akurat arbuzy. By uzyskać takie duże owoce, właściciele nie musieli używać chemikaliów. Wszystko powstało naturalnie, a jak smakuje!